Паровозик, который смог (belcantante) wrote,
Паровозик, который смог
belcantante

Ukrainas første president ville ha åpenhet om Gud

- Å holde mennesker borte fra Gud, er å holde dem borte fra seg selv, sier Leonid Kravtsjuk, Ukrainas første president.

- Å holde mennesker borte fra Gud, er å holde dem borte fra seg selv, sier Leonid Kravtsjuk, Ukrainas første president.

Da Berlinmuren falt i 1989 hadde Leonid Kravtsjuk nylig blitt medlem av det ukrainske politbyrået. I løpet av de neste to årene skulle han få en sentral posisjon i frigjøringsbevegelsen. I 1991 forlot han det sovjetiske kommunistpartiet og ble senere samme år valgt til det frie Ukrainas første president.

Publisert: 05. november 2009

Ukraina var blant de første sovjetstatene som kritiserte Moskva og tydelig ga uttrykk for et ønske om å ta et oppgjør med kommunismen. - På den tiden sto jeg midt i striden, men fortsatt på den kommunistiske siden, forteller Kravtsjuk. Noen år tidligere hadde han besøkt Berlin der han blant annet møtte den østtyske statssjefen Erich Honecker.

1989: Muren mellom Øst- og Vest-Berlin faller.

1989: Muren mellom Øst- og Vest-Berlin faller.

Berlinmuren
- Jeg husker Honeckers store visjon for det kommunistiske Tyskland. Han hevdet at DDR skulle bli den kommunistiske verdens visittkort. Dette var i 1988 og siste gang jeg så Berlinmuren, forteller Kravtsjuk.
- Etter en rekke samtaler og personlig refleksjon kom jeg fram til at sovjetkommunismen ikke lenger kunne eksistere. På samme tid ble jeg også en gjenfødt kristen, forteller han smilende.

Bestefars bibel
Hans egen far falt under Andre verdenskrig, og Leonid ble oppdratt av sin bestefar.
- I bestefars hjem var det to bøker. Den ene var Bibelen, og den leste han hver dag inntil synet ble for dårlig. Han hadde ikke briller, så jeg måtte lese for ham, forteller Kravtsjuk.
Etter at han meldte seg inn i kommunistpartiet forholdt han seg lojalt til den ateistiske ideologien, men tok med seg minnene om bestefars sterke kristne overbevisning.
- I dag kan jeg ikke skjønne hvordan vi kunne vende oss vekk fra alle de verdiene samfunnet vårt var bygget på. Å holde mennesker borte fra Gud, er å holde dem borte fra seg selv, sier Kravtsjuk.

Drømmer for Ukraina
Da han i 1992 ble valgt til Ukrainas første president, viste han hele landet hvilke verdier det nye Ukraina skulle styres etter ved å legge sin hånd på Bibelen.
- Har Ukraina utviklet seg slik du ønsket det?
- Ikke alle mine drømmer har gått i oppfyllelse. Den gang tenkte jeg at menneskene trengte penger, mat, sosial beskyttelse, kjærlighet og fred - både fred med Gud og fravær av krig. Dessverre har vi ikke nådd alle disse målene. Kjærligheten er dessverre fraværende mange ganger. For ofte har kjærlighetsløse mennesker som kun tenker på seg selv fått komme til makten, sier Kravtsjuk som gikk av som president i 1994.

Frykt for morgendagen
- I forhold til i sovjettiden har vi også mistet mye av oppdragelsen som staten stod for, og vi har mistet prinsippene for sosial beskyttelse. På tross av lave lønninger og lave pensjoner fryktet ikke menneskene morgendagen under kommunist-Ukraina. Alle visste at i morgen ville bli helt lik som i dag. I dag derimot er det så mange som ikke vet hva morgendagen vil bringe, sier han.

Ukraina har blitt hardt rammet av den internasjonale finanskrisen, og mangel på arbeidsplasser gjør at mange yngre mennesker søker jobb i utlandet.
- På tross av alle våre problemer er menneskene ikke lenger redde for at det henger en undertrykkende makt over dem. De opplever økonomiske vanskeligheter, men ingen begrensninger i ytringer. Det er de viktigste verdiene vi har fått: Demokrati, selvstendighet og frihet. Vi har lykkes i å bygge et land der hver enkelt person selv kan bestemme sin tro og sitt livssyn. For sist - men ikke minst: Mennesket trenger tro, slår ex-president Leonid Kravtsjuk fast.

(Источник)

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments